Mindent a testszégyenítésről

Mindent a testszégyenítésről

A testszégyenítés gyakorlatilag az a tett, amikor negatív megjegyzést teszünk valaki testére, beleértve a sajátunkat is. Függetlenül attól, hogy a kritika a méreteknek, az életkornak, a szépségnek vagy a stílusnak szól, a testszégyenítés számos negatív mentális következménnyel jár. Többek között növeli az evészavarok és a testképzavar esélyét, rontja az önértékelést, valamint fokozza a depresszió és a szorongás kockázatát.

Egy amerikai felmérés szerint a testszégyenítés a nők 93%-át, míg a férfiak 86,5%-át érinti. A kritikus megjegyzések leggyakrabban a testsúlyra vonatkoznak, a társadalmilag elvárt “normál tartománytól” pozitív és negatív irányban eltérő személyek is ki vannak téve a kéretlen visszajelzéseknek. Ezen belül is az egyik legismertebb forma a fat shaming/ zsírfóbia, mely stigmaként bélyegzi meg a túlsúlyosokat.

A megjegyzések vonatkozhatnak még a testszőrzetre is. Különösen a nőkkel szemben él az az elvárás, hogy az ápoltság jelenként szőrtelennek kell lenniük, miközben nem csak egyéni döntések, hanem sok esetben betegségek is hozzájárulhatnak a fokozott szőrnövekedéshez, így a megszégyenítés duplán fájó lehet.

Emellett természetesen még számos formája van a testszégyenítésnek, hiszen gyakorlatilag az összes testtel kapcsolatos elvárás, előítélet és kritika idetartozik.

Mit tehetsz a testszégyenítés ellen?

  • Figyeld meg a saját előítéleteidet!
  • Fejezd ki mások felé, hogy értékeled és elfogadod őket!
  • Gyakorold a tiszteletet és az együttérzést önmagad és mások felé is!
  • Próbálj semlegesen viszonyulni az emberi testhez!

A body neutrality gyakorlatilag annyit tesz, hogy címkék és megítélés nélkül tekintünk a testünkre és mások testére is. A testsemlegesség arra ösztönöz, hogy azokra a pozitív funkciókra összpontosítsunk, amelyeket a testek elláthatnak (pl. a testemnek hála képes vagyok új helyeket felfedezni; ha lassan lélegzem, az megnyugtatja a gondolataimat is, stb.).

Ahelyett, hogy egy normához viszonyítanánk magunkat, arra érdemes fektetni a hangsúlyt, hogy hogyan tudunk legjobban működni, mikor érezzük igazán jól magunkat a bőrünkben 🙂 Legyen szó a megfelelő mozgásforma vagy étrend megtalálásáról, ez a nyitott hozzáállás nagyban növeli az elégedettséget és az önelfogadást.

Leave a Reply