Testszégyenítés helyett: a body neutrality

Testszégyenítés helyett: a body neutrality

Az elmúlt években járványszerűen söpört végig a body postitivity kampány a közösségi médiában. Ez a szemlélet, szakítva a soványság kultuszával, az emberi test valódi ábrázolását és elfogadását támogatja. Legyen szó alacsony, magas, vaskos vagy sovány, szőrös, narancsbőrös, striás, netán heges testről, a testpozitivitás kultúrájában mindnek van tere.

Újkeletű divat lenne?

Bár a legtöbben a közösségi média világához kötik a testpozitivitás fogalmát, ennek a mozgalomnak már az 1960-as évek Amerikájában megjelentek a gyökerei, méghozzá a kövérség elleni előítéletek leszámolásának céljából.

Az elmúlt 10 évben a mozgalom világszerte ismertté vált, így mára rengetegen hirdetik, hogy mérettől, kortól és formától függetlenül “minden test gyönyörű”. De tényleg jó ez nekünk?

Lássuk a mérleget!

A testpozitivitás egyik jótékony hatása, hogy a kórosan sovány testideál átformálódott, így a hozzá társuló problémákat (étkezési zavarok, szerhasználat, depresszió) is sikerült csökkenteni. Ugyanakkor az irányzat kritikus pontja, hogy sokan figyelmen kívül hagyják a túlsúllyal járó orvosi kockázatokat (cukorbetegség, szívbetegségek) és az önelfogadás jegyében nem tesznek lépéseket az egészségük megóvásáért.

(Természetesen nem csak a túlsúly, hanem az alultápláltság is jár egészségügyi kockázatokkal, így helyesebb lenne egészséges és nem egészséges testösszetételről beszélni.)

A testpozitivitás kritikája közé tartozik még, hogy túlságosan nagy hangsúlyt fektet a külső megjelenésre. 

Ezzel szemben a body neutrality (testsemlegesség) nem a külsőségekre helyezi a fókuszt,, hanem arra, hogy értékeljük, hogy mi mindenre vagyunk képesek a testünk által. Ez a szemlélet közelebb visz a test elfogadásához, miközben megmarad a realitás talaján.

Nem kell szeretned a tested minden pillanatban. Nem kell csodálnod az összes változását. Azonban megtanulhatod értékelni azokat az apróságokat, melyekre képessé tesz. Ha fel tudod ismerni, hogy a tested hogyan járul hozzá az életed boldog perceihez, te is képes leszel jól bánni vele (pl. intuitíven étkezni, elegendőt aludni)

Hogyan alkalmazzam a gyakorlatban?

  • Fogadd el mások dicséreteit és te is adj magadnak pozitív visszajelzést! 
  • Kerüld az aránytalanul pozitív jelmondatokat (pl. good vibes only)! Ezek egy idő után üresnek hatnak majd és gyakran bűntudatot keltenek (pl. ha éppen nem érzed gyönyörűnek magad)
  • A testsemlegesség egyik alapelve a tudatos jelenlét. Ennek megfelelően próbálj meg odafigyelni a saját igényeidre és eszerint étkezni, mozogni, stb.
  • Engedj teret a negatív érzelmeknek is!
  • Légy együttérző magaddal!

Leave a Reply