A döntéshozás kihívásai

A döntéshozás kihívásai

Különféle döntési helyzetekkel mindannyian találkozunk. Kezdve onnan, hogy milyen ruhát vegyünk fel, egészen olyan hosszútávú kérdéseket, mint hogy kivel éljük le az életünket.

Értelemszerűen ezek a döntések nem ugyanolyan súlyúak, mégis előfordul, hogy valaki számára egy kisebb kaliberű kérdés okoz sok frusztrációt, a nagyobbakban pedig teljesen magabiztos. Ilyen szempontból mondhatnánk azt is, hogy a döntéshozás pszichológiája teljesen szubjektív, azonban mégis összegyűjthetünk pár általános szempontot, amelyek rendszerint befolyásolják a döntéshozás mikéntjét.

A döntés súlya, hatásköre

Ha úgy érezzük, a döntéseink meghatározzák az „egész életünket”, általában nehezebben szánjuk rá magunkat, hogy meghozzuk őket. A legtöbben ilyenkor újabb és újabb szempontok mentén próbálnak mérlegelni, ami sajnos még több nyomást helyez rájuk, hiszen egyre bonyolultabbnak és komolyabbnak tűnik a kérdés (pl. Melyik egyetemre menjek tovább tanulni?, Biztos, hogy ő az igazi?)

Kompetencia-inkompetencia

Amikor döntési helyzetbe kerülünk, akaratlanul is felmérjük, hogy kompetensek vagyunk-e. Sajnos mindkét szélsőség csapdákat rejthet magában.

A túlzott kompetencia érzés felületességhez és halogatáshoz vezethet (pl. már ezerszer vezettem ezen az útvonalon, ráérek még elindulni… aztán kiderül, hogy egy futóverseny miatt terelés van és lekésem a találkozót), míg az inkompetencia érzése az elkerülő stratégiákat vagy a lefagyást váltja ki belőlünk (pl. én ehhez úgysem értek, majd lesz valahogy…)

A rendelkezésre álló információ

Manapság szinte lehetetlen olyan döntési helyzetet mondani, ahol a felelős választáshoz minden információ a rendelkezésünkre áll. Nem tudjuk megjósolni, hogy a BIO gazdaságban termelt paradicsom pontosan mekkora ökológiai lábnyomot hagyott vagy a bevétel mennyire kizsákmányoló személyhez fog jutni, hiába tűnik elsőre logikusnak a választás. Ha ebben az egyszerű helyzetben szeretnénk minden egyes szempontot figyelembe venni, feltehetően bezárna a bolt, mire megszerezzük a szükséges információkat… ha egyáltalán megszerezhetjük őket.

Éppen ezért a mai kor emberének az egyik legnagyobb feladata megtalálni az egyensúlyt a mérlegelésben: a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján kell döntenem, lehetőleg úgy, hogy a jövőre is pozitív hatással legyek. Tudva mindeközben, hogy képtelenség az összes információt begyűjtenem és mérlegelnem, illetve a jövőre vonatkozó hatásokat is csak jelentős torzítással tudom megjósolni (már néhány év távlatában is).

Torzítások

A döntéshozáshoz mindemellett számos torzítás is kapcsolódik. Például hajlamosak vagyunk egy eseményt követően utólag visszatekintve „jeleket” látni és ezek alapján később téves következtetést levonni (pl. mindig amikor ezt a ruhát veszem fel, esik az eső). De legalább ilyen gyakran előfordul, hogy sablonokat használunk és kizárjuk azokat a tényezőket, melyek nem támasztják alá a feltételezésünket (pl. sötét az ég, esni fog… de nem veszem figyelembe, hogy ma napfogyatkozás van).

Hogyan könnyíthetjük a folyamatot?

Láthatjuk, hogy döntést hozni sokszor és sokféle módon lehet nehéz. Ha ezt tudatosítjuk és megengedjük magunknak az érzéseinket, máris könnyebb szembenézni a helyzettel. Például ahelyett, hogy szégyellnénk a bizonytalanságunkat és emésztenénk magunkat, mondhatjuk azt, hogy „ez egy nehéz helyzet, mások számára is kihívást jelenthet, rendben van, ha most így érzem magam, de képes vagyok megküzdeni vele”.

Az ön-együttérzés gyakorlása kifejezetten felszabadító lehet, és később mások elakadásaival szemben is nagyobb empátiát mutathatunk így.

Emellett a következő praktikus szempontok is segíthetnek:

  • szabjunk határidőt
  • korlátozzuk a döntési szempontok számát
  • priorizáljuk, rangsoroljuk a szempontjainkat
  • megbízható forrásból gyűjtsünk információt, korlátozott ideig
  • ha jól esik, osszuk meg másokkal a dilemmánkat, de közben figyeljünk arra, hogy a saját elképzeléseink és értékerendünk maradjon a mérvadó

Természetesen akadhatnak olyan döntési dilemmák az életünkben, melyekkel nem, vagy csak nagyon nehezen tudnánk egyedül megküzdeni. Ilyenkor ne féljünk segítséget kérni, hiszen egy külső szemlélő kifejezetten hatékonyan segítheti, hogy rendszerezzük a gondolatainkat és megfogalmazzuk a számunkra igazán fontos szempontokat.

Ha szívesen dolgoznál döntéshozási kérdéseken, fordulj bizalommal pszichológusainkhoz!

Vélemény, hozzászólás?