A sérülékenység nem hiba, erőforrás!

A sérülékenység nem hiba, erőforrás!

Sérülékenynek lenni meglehetősen ijesztő lehet, hiszen ki szeretné felvállalni a gyengeségeit mások előtt? Valószínűleg kevesen, pedig hatalmas erő rejlik a sérülékenység megmutatásában. Nézzük, hogy mi is az!

Mit jelent a sérülékenység?

Gyakorlatilag nem mást, mint az érzelmeink és a gyengeségeink tudatos felvállalását. A sérülékenység egyfajta érzelmi nyitottság, melyhez bizony bátorságra van szükség 😊

Ha elrejtjük legbensőbb gondolatainkat és érzéseinket, azzal védőfalat húzhatunk magunk köré. Egy falat, mely megvéd, ugyanakkor el is zár másoktól.

Megmutatni a sérülékenységünket bizonytalansággal és kockázatvállalással jár, de nagyon is megéri.

A sérülékenység előnyei

Vállalni a gyengeségeinket és az érzéseinket közelebb visz minket az ön-elfogadáshoz és ezáltal az önazonossághoz. Ez az őszinte jelenlét az egészséges és tartós kapcsolatok alapja: lehetővé teszi, hogy az igazán fontos személyek közel kerüljenek és meglássák valódi énünket.

Legyen szó baráti vagy romantikus kapcsolatokról, a sérülékenység felvállalása az intimitást és a valahova tartozás élményét is erősíti. Általában ezek a kapcsolatok nagyobb megelégedéssel járnak mindkét fél részéről, hiszen, ha a partner ismeri az érzéseinket és szükségleteinket, akkor megfelelően tud rájuk reagálni. Ennek hiánya inkább a félreértések melegágya és gyakran jár a hidegség, magány érzésével („egyedül vagyok a problémáimmal, engem senki sem ért meg”).

Emellett egyéni szinten is növeli az énhatékonyság érzését: megtapasztalva, hogy hibázni is oké és rendben van, ha nem vagyok tökéletes, egyfajta magabiztosságként épül be.

Hogyan mutathatod meg a sérülékenységed, akár már ma?

  • Bár valóban sok bátorságra van ehhez szükség, a gyakorlati lépések meglehetősen egyszerűek 😊
  • Oszd meg a korábbi megélésed arról, amikor sérülékeny voltál!
  • Nevezz meg egy félelmet, ami gátol téged!
  • Beszélgessetek egy aktuális eseményről, ahol összetett érzelmeket éltél át!
  • Avass be valakit a dédelgetett álamidba, akkor is, ha félsz, hogy nem valósulnak meg!
  • Meséld el egy közeli ismerősödnek egy korábbi titkodat!
  • Fejezd ki az igényeidet és a határaidat!
  • Vedd fel a kapcsolatot egy régi ismerőssel!

Leave a Reply