A stresszkezelés alapjai

A stresszkezelés alapjai

A stressz fogalma a világhírű magyar kutató, Selye János nevéhez köthető. Selye óta gyakorlatilag minden olyan külső vagy belső hatást (pl. hőmérséklet változása, éhség) stresszornak tekintünk, ami képes kibillenteni a szervezetet az egyensúlyából. A hatás mértékétől függ, hogy ezt az egyensúlyi állapotot mennyi időbe és energiába telik visszaállítani, de azt mindenképpen elmondhatjuk, hogy akár pozitív, akár negatív hatás ér minket, energiát emészt fel az új helyzethez való alkalmazkodás.

Ha a stresszhatás pillanatnyi, éppen aktuális, akkor akut stresszről beszélünk.

Ebben az esetben néhány egyszerű technikával is segíthetjük a szervezetünket, hogy visszataláljon az ideális állapotába. Ezek a következők:

Az elhúzódó stresszhatást krónikus stressznek nevezzük, mely esetében rendszerint más megküzdési mechanizmusokat kell keresnünk.

Annak érdekében, hogy elkerüljük a hosszú távú stresszhatás káros következményeit (pl. szív-érrendszeri problémák, mentális kimerülés, kiégés, stb.), érdemes beazonosítanunk, hogy milyen kiváltó ingerek (triggerek) indítják el bennünk a stresszválaszt. Legyen szó egy toxikus munkahelyi környezetről, mérgező párkapcsolati dinamikáról vagy az elmagányosodásról, amíg a probléma gyökerét nem orvosoljuk, a stressz is jelen lesz az életünkben.

Természetesen előfordulhat, hogy az alapprobléma megoldására nincs 100 %-os ráhatásunk. Ilyenkor az érzelemfókuszú coping mechanizmusokat kell megerősítenünk.

  • Támaszkodjunk a társas hálónkra, és ha lehet, vegyük körül magunkat támogató és elfogadó emberekkel!
  • Törekedjünk az öngondoskodásra, beleértve a rendszeres testmozgást, pihentető alvást és az egészséges étkezést is!
  • Naplózzuk az érzelmeinket és gyakoroljuk a hála-adást, illetve a fókusz pozitív dolgokra irányítását!
  • Ha pedig nehezen látunk rá a stresszhatás kiváltó okaira, keressünk fel egy szakembert, aki külső szemlélőként segíthet feltárni a probléma eredetét. Emellett az új megküzdési stratégiák kialakításában is segítséget nyújthat.
    Ha úgy érzed, a krónikus stresszt már nem tudod egymagad kezelni, fordulj bizalommal szakembereinkhez!

Vélemény, hozzászólás?