Csak rá gondolok… ez normális?

Csak rá gondolok… ez normális?

Folyton ő jár az eszedben és alig tudod a gondolataidat másfelé terelni? Nem alszol, nem eszel, csak rá gondolsz?
Lehet, hogy éppen elvakít a szerelem és nem is zavar, hogy ennyire elkalandoznak a gondolataid. Ha így van, élvezd ki, hiszen ez a szakasz is elmúlik idővel 😊

Ugyanakkor előfordulhat, hogy nem pozitív érzelmek, sokkal inkább aggodalom és frusztráció tartja fogva a gondolataidat. Például le akarsz nyűgözni valakit, akitől úgy érzed, függő helyzetben vagy (kolléga vagy felettes a munkahelyeden, egy követelőző partner, stb.)

Ez utóbbi főleg alacsony önértékelésű, bizonytalan személyeknél fordulhat elő, akik úgy érzik, hogy mások visszajelzéseitől függ, mennyire értékesek. Ha te is hasonlóan bizonytalan kötődési mintát figyeltél meg magadnál, jobb, ha nyitva tartod az ilyen helyzetekben: vagyis egy új munkahelyen vagy friss kapcsolatban, amikor „nagy a csábítás”, hogy bizonyíts valakinek.

Szintén trigger (kiváltó inger) lehet, ha egy személyt te emelsz piedesztálra: magasztalod a teljesítménye, életútja, kinézete vagy bármi más miatt. A meglehetősen magabiztos személyek szintén provokálhatják benned ezt a működést és mint egy vákuum, beszippantják a gondolataidat (akarva, akaratlanul is).

A kötődési mintán túl sokszor a szorongás is okozhatja, hogy kizárólag egy valaki köré rendeződnek a gondolataid. Előfordulhat, hogy ez szinte már átcsap a kényszeres működésbe és azon tanakodsz, hogy mit tenne ő.

De ne aggódj, ez a fajta rágódás ritkán ölt oly mértéket, hogy valóban aggódni kelljen.

Miből ismerheted fel, hogy túlzásba estél?

  • Olyan mértékben ragaszkodsz egy személyhez, hogy nem tudsz más dolgokra összpontosítani.
  • Gondolataidat nagyon gyakran szorongás, depresszió vagy más mentális egészségügyi tünetek kísérik.
  • A személlyel kapcsolatos gondolataid tolakodóak és nemkívánatosak (úgy érezheted, kontroll nélkül törnek utat maguknak).
  • Azon kapod magad, hogy megpróbálsz az illető közelébe férkőzni online vagy személyesen (pl. abba a kávézóba mész minden nap, ahonnan bejelentkezett a közösségi oldalán)
  •  Ismételten lehetőséget keresel a kapcsolódásra, akkor is, ha a személy korábban nemet mondott.
  • Érzelmileg megpróbálod zsarolni az illetőt (pl. kifejezed, hogy mennyire fontos neked és nélküle nem is tudsz tovább élni, stb.)

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalod, érdemes felkeresned egy szakembert, aki segít átlendülni az elakadáson és hatékonyabb megküzdési stratégiákat kidolgozni!

Enyhébb esetben, példéul, ha csak lefekvés előtt törnek be ezek a gondolatok, próbáld meg azonosítani a triggereidet vagy gyakorold a kognitív átkeretezés módszerét.

Leave a Reply