Elsősegély stresszes helyzetekre

Elsősegély stresszes helyzetekre

Bárkivel előfordulhat, hogy túlságosan sok feszültséget él át egy időszakban, ami akár komoly testi és lelki tüneteket is okozhat. Szinte népbetegségnek tekinthetők a megmagyarázhatatlan eredetű fájdalmak (pl. hátfájás, fejfájás), az alvási nehézségek, a szorongás, a pánikbetegség vagy éppen a motiválatlanság és a halogatás. A felsorolt problémák mind a túlzott stresszre vezethetők vissza, éppen ezért érdemes elsajátítani néhány olyan stresszkezelési technikát, amit bárhol és bármikor lehet alkalmazni. Ezek közül mutatjuk be most a kedvenceinket.

Legjobb és legrosszabb forgatókönyv

A stressz hatására a gondolkodásunk könnyen beszűkülhet és jellemzően a legrosszabb lehetőségekre gondolunk ilyenkor. Ha te is ezt veszed észre magadon, állj meg egy pillanatra, és képzeld el a legjobb forgatókönyvet is! A valóság valahol a kettő között lesz, ez egészen biztos 😊

54321 módszer

Ez a technika valóban bárhol alkalmazható, hiszen alapja, hogy a figyelmünket a minket körülvevő valóságra irányítsuk (a megzabolázhatatlan gondolataink helyett). Pár mély lélegzetvétel után keress 5 dolgot, amit látsz magad körül. Ezután folytasd a sort 4 olyannal, amit meg tudsz érinteni. Figyeld meg, hogy milyen érzetet kelt ez a bőrödön. Ha különböző tapintású dolgokat találsz, az még hatásosabb. Ezt követően jöhet 3 dolog, amit hallasz, 2, aminek érzed az illatát, végül 1 érzés, ami éppen benned van.

Ha még egyszerűbb megoldásra vágysz, elég, ha egyetlen érzékszervedre, például a látásodra hagyatkozol. Játssz mentális kihívásokat magaddal, például „keress 5 piros/kék/ zöld/lila/stb dolgot a környezetedben”

Ügyelj a légzésedre!

A légzéstechnikák közül már többet megismerhettetek egy korábbi cikkünkből. (link)

Érdemes kipróbálnod őket, hogy megtaláld a hozzád legközelebb állót, de addig is fogadd meg az általános javaslatunkat: ha szeretnél megnyugodni, figyelj arra, hogy lassabban fújd ki a levegőt, mint ahogyan belélegezted. Például 4 másodperc be, 6 másodperc ki. Ez az apró trükk a szervezetednek azt fogja üzenni, hogy ideje lassítani.

Biztonságos hely gyakorlat

Stresszes helyzetekben sokszor úgy érezheted, mintha nem lenne kapaszkodód, kihúzták volna alólad a talajt. Ilyenkor próbálj meg elképzelni egy biztonságos helyet. Ez a hely lehet valódi vagy a képzeleted szülötte is. A lényeg, hogy pár percig fókuszálj erre a helyre és lassulj le. Ha képes vagy képzeletben megérkezni egy ilyen állapotba, az a valóságban is kifejti megnyugtató hatását.

FILÉ technika

Ha egy konkrét helyzet miatt idegesítetted fel magad, tedd fel a következő négy kérdést:

  • Fontos ez a helyzet?
  • Indokolt a reakcióm (erőssége)?
  • Lehet változtatni a dolgon?
  • Érdemes változtatni rajta?

Ha bármelyikre nemmel feleltél, akkor próbáld meg elengedni a feszültséget, hiszen úgy tűnik, feleslegesen lovaltad bele magad.

Az elengedést segítheted konkrét fizikai lépésekkel is, például egy cetlire leírhatod a téged nyomasztó történést, majd összegyűrve megszabadulhatsz tőle. Hidd el, ezek a jelképes lépések valóban működnek, hiszen az addig megfoghatatlan érzést egy kontrollálható formába öntik 🙂

Vélemény, hozzászólás?