Önfejlesztés gyakorlatiasan – könyvajánló

Önfejlesztés gyakorlatiasan – könyvajánló

Az önfejlesztés igénye időről időre mindenkiben felmerül. Van, hogy egy aktuális krízis ébreszti fel a változás iránti vágyat; van, hogy külső trigger, például az új év kezdete facilitálja ezt; és persze az is előfordul, hogy egyszerűen csak a belső hajtóerő ösztönöz minket a fejlődésre.

Bármelyik verzió is legyen, a következő könyvek hasznos társaink lehetnek ebben az utazásban.

Ha szeretnél jelen lenni

A mindfulness, vagy más néven tudatos jelenlét egyre nagyobb népszerűségnek örvend az elmúlt években. Ez a megközelítés méltán népszerű, hiszen segít a rohanó mindennapokban is lehorgonyozni, hatékonyan támogatva a stresszkezelést és a lelki egyensúlyunk megőrzését.

A következő kötet nem csak a tudatos jelenlét szemléletét ismerteti meg velünk, hanem egy konkrét fejlődési tervet is kínál. A 8 hetes mindfulness alapú kognitív-viselkedésterápiás program bizonyítottan hatékonya depreszsió, a szorongás és a felnőttkori figyelemzavar kezelésében is.

Ha szívesen kipróbálnád ezt a megközelítést, szerezd be a Tudatos jelenlét a gyakorlatban című könyvet. (További ajánlók a könyvről itt olvashatók.)

Ha leszámolnál a szorongásaiddal

A szorongás az életünk számos területén megjelenhet kisebb-nagyobb mértékben. Bizonyos szintig ez egy motiváló hajtóerőként működik, ugyanakkor a számunkra ideális szintet meghaladva már bénítő erejű lehet. Ez a bénultság halogatáshoz, önsorsrontó működések aktivizálásához, és az önbizalom leértékeléséhez is vezethet.

Ha úgy érzed, hajlamos vagy túlgondolni a dolgokat és szinte sosem kapcsol ki a belső riasztó rendszered, érdemes foglalkoznod ezzel a témával. Jó szívvel ajánljuk Szondy Máté Mi lesz, ha… ?! című új kötetét vagy a HelloMe projekt gyakorlatias munkafüzetét.

Ha még csak most ismerkedsz az önismerettel

Tudjuk, hogy az önfejlesztés és a mentális egészség megőrzése nem is oylan egyszerű dolog. Ahhoz, hogy hosszú távon is az életünk részévé váljon ez a szemlélet eleinte némi rutint kell szerezni. Egy terápiás folyamat vagy egy több száz oldalas könyv elolvasása első nekifutásra akár túl nagy falatnak is tűnhet. Ha még idegenkedsz a pszichológiától, neked ajánljuk ingyenes gyakorlatgyűjteményeinket, melyek önállóan alkalmazhatók prevenciós és problémamegoldási célokra is.

Kattints ide, és próbáld ki a stresszkezelés, az önismeret vagy az időgazdálkodás témájú ebbokot.

Leave a Reply