Komoly témákról könnyedén – könyvajánló gyerekeknek

Komoly témákról könnyedén – könyvajánló gyerekeknek

A karácsony közeledtével sokan törik a fejüket azon, hogy milyen kedves és egyben hasznos ajándékkal lepjék meg szeretteiket. A közös metszéspontot sok esetben a könyvek jelentik, ám itt sem egyszerű választani a bőség zavarában.

Ajánlónk első részében olyan könyveket gyűjtöttünk össze, melyek abban segítenek, hogy a szülők (és pedagógusok) komoly témákról is könnyedén beszélhessenek gyerekeikkel. Legyen szó gyászról, zaklatásról vagy társas nehézségekről, a gyermekirodalom számos érzékenyítő könyvet kínál számunkra. Lássuk is őket!

A gyászról

A veszteségek, legyen szó halálesetről, egy barátság megszűnéséről, költözésről, iskola- vagy munkahelyváltásról, szakításról sok családban még ma is tabunak számítanak. A veszteségekhez kapcsolódó érzésekre (pl. szomorúság, elhagyatottság, félelem, düh) sokaknak nincsenek szavaik, míg a haláleseten túli veszteségeket hajlamosak vagunk bagatellizálni. Ez a stratégia sajnos nem segít a feldolgozásban, egy gyermek esetében pedig még tovább növelheti az érzelmi zűrzavart.

A következő kötetek között biztosan mindenki talál az ízlésének megfelelő segítséget:

  • Patrice Karst: A láthatatlan fonal (itt meghallgathatod)
  • Shona Innes: Az élet olyan mint a szél (itt meghallgathatod)
  • Benji Davies: Nagypapa szigete
  • Szepes Mária: Harkály anyó
  • Monika Weitze: Mese ​a rózsaszín elefántról, aki nagyon szomorú volt, aztán újra jobban érezte magát

A zaklatásról

Bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy a gyermekkor védett buboréka hosszú éveken át fenntartható, sajnos az az igazság, hogy a legtöbben egész kis korukban találkoznak a zaklatás valamilyen formájával áldozatként, szemlélőként vagy akár agresszorként. Legyen szó kortársak közötti bullying-ról vagy egy felnőttel szemben megélt visszaélésről, nagyon fontos, hogy a gyerekeknek legyenek szavaik arra, mit láttakés mi történt velük. A következő könyvek ehhez adnak támogatást. (Természetesen a téma érzékenysége miatt mindenképp a szülővel közös feldolgozás javasolt.)

  • Fehér Klára: Mi, szemüvegesek
  • Paulik Móni, Vincze Zsuzsi: Lili és a bátorság
  • Bartos Erika: Őrangyal – Mesék az elfogadásról
  • Kiss Judit Ágnes: A csodabogár
  • Catherine Dolto, Colinne Faure-Poirée: Tartsd tiszteletben a testem!

Természetesen bizonyos traumák, életesemények feldoglozásához nem elég egy könyv segítségére támaszkodni. Ha úgy érzed, neked vagy gyermekednek hatékony segítségre van szükséged bizonyos gyermekkori élmények feldolgozásához, fordulj bizalommal pszichológusainkhoz.

Leave a Reply