5 terület, ahol az önismeret kifejti hatását

5 terület, ahol az önismeret kifejti hatását

Az előző cikkünkben megmutattuk, miért fontos az önismeret és milyen lépésekkel érdemes belevágni az önfelfedezés folyamatába. Lássuk most konkrétan, hogy mit is kapunk, ha rászánjuk magunkat erre a kalandos utazásra.

Mit nyerünk az önismeret által?

Motivációt

Az önismereti munka egy önmagában motiváló tevékenység, hiszen remekül kielégíti az ösztönös tudás-vágyunkat. Emellett még a kontroll és a biztonság érzetét is elősegíti. Így legyen szó akár az egyensúly megtalálásáról (csillapodjanak le az érzelmi hullámok), akár a fejlődés iránti igényről, az önismerettel nem lőhetünk mellé.

Függetlenséget és önállóságot

Ha nem fordítunk figyelmet önmagunk megismerésére, azzal gyakorlatilag ignoráljuk a saját belső hangunkat, igényeinket, nehézségeinket. Sőt, szinte át is adjuk mások kezébe az irányítást: hagyjuk, hogy az határozza meg az énképünket, hogy a környezet mit vár el tőlünk. Ha szeretnénk ezzel a kiszolgáltatott és szinte sohasem kielégítő működéssel szakítani, itt az ideje önmagunk megismerésének.

Önazonosságot

Az előző ponthoz kapcsolódva talán nem meglepő, hogy az önismereti tudás segít felvállalni magunkat. Ennek köszönhetően sokkal önazonosabbak lehetünk különböző kapcsolatainkban és az életünk bármely területén.

Proaktivitást és alkalmazkodóképességet

Ha jól ismerjük a saját mintáinkat, gyenge pontjainkat és erősségeinket, sokkal hatékonyabban tudunk majd megküzdeni a környezet adta kihívásokkal. Hamarabb felismerjük, hogy hol lehetnek az esetleges buktatók és azt is kitalálhatjuk, hogy milyen úton tudunk leginkább megküzdeni a helyzettel.

Énhatékonyságot, fejlődési lehetőséget

Önmagunk megismerését akár úgy is elképzelhetjük, mint egy ismeretlen táj feltérképezését. Első ránézésre még a viszonyítási pontok megtalálása is nehézkes, de ahogy egyre több ismeretünk alakul ki a helyről, magabiztosabban mozgunk az addig ijesztő terepen is. Ha pedig egy új állomásra szeretnénk elérni, precízebben megtervezhetjük a leghatékonyabb oda vezető utat.

Talán nem is kell sokáig magyarázni, miért szentelünk ilyen nagy figyelmet az önismereti munka támogatására 😊 Ha úgy érzed, ez egy olyan téma, amivel te magad is szívesen foglalkozol, látogass vissza a honlapunkra augusztusban és töltsd le önismereti munkafüzetünket.

Ha pedig még mélyebben belevetnéd magad a felfedezésbe, kérd bátran szakembereink segítségét.

Leave a Reply