3+1 gyakorlat a szezonális depresszió ellen

3+1 gyakorlat a szezonális depresszió ellen

Évtizedek óta világszerte a szorongás és a depresszió különböző formái vezetik a mentális egészségek között a listát. Olyan gyakori problémákról van szó, hogy szinte garantált, hogy ha te magad nem is élted meg ezeket a nehézségeket, van olyan barátod vagy családtagod, aki küzd velük. Most a depresszió egyik specifikus formájának, a szezonális affektív zavarnak (szezonális depresszió) a kezeléséhez hoztunk javaslatokat.

1, Gyakoroljuk a relaxációt!

Akár a stressz hatékony kezelésére, akár hangulati problémáinkra szeretnénk megoldást találni, a relaxációs módszerek elsajátítása jó irány lehet. A következő „villámrelaxáció” nevű gyakorlatot Gáncsos-Turza Rebeka kolléganőnk ajánlja:

Zárjuk ökölbe a kezünket, kezdjük el erősen szorítani, majd hajlítsuk be a kezünket és szorítsuk karjainkat oldalt a mellkasunkhoz. Ezt követően -karjaink feszítését megtartva- feszítsük meg lábainkat is teljes hosszukban és egyidejűleg farizmainkat is. Mikor minden izmunk erősen megfeszítettük és tudatosítottuk a feszülés érzését a testünkben, engedjük ki kezünket ökölből és egy sóhajtás kíséretében lazítsuk el összes izmunkat egyszerre.

Ekkor figyeljük meg, hogy milyen érzés, amikor izmaink ismét ellazulnak és azt is, hogy hogyan jelentkezik az érzés a belső ellazulás formájában.

A gyakorlatot többször is megismételhetjük.

Ez a relaxációs forma a nap bármely percében, szinte bárhol elvégezhető, hatékonysága bizonyított.

2, Tudatosan tervezzünk!

Mielőtt beköszöntene a sötét, hideg idő, szánj pár percet (vagy akár napot) arra, hogy összegyűjtöd azokat a tevékenységeket, melyek örömöt okoznak számodra.

Legyen szó egy csésze finom kávéról, egy baráti beszélgetésről, biciklizésről, vagy bármi másról, kerüljenek fel ezek a kisebb-nagyobb dolgok egy listára.

Később, amikor a borús hangulat kezd(ene) rád telepedni, nincs más dolgod, mint elővenni ezt a listát és minden nap (vagy héten) választani egy tételt, amit megvalósítasz.

Bár elsőre nehéznek fog tűnni, talán nem is tudod azonnal rávenni magad, már azzal segítettél, hogy elkészült a lista, mely emlékeztet, mennyi mindenben lelhetsz örömet.

3, Vezessünk (hála)naplót!

Az írás, különösen ha kézzel történik, segít emlékezetesebbé tenni az eseményeket. Mindemellett meditatív jellege is van, így ha szeretnénk elmélyülni vagy rendet tenni a gondolataink között, akkor érdemes naplót vezetni.

Ennek egy célirányos formája a hálanaplózás, mely során nem kell mást tenned, mint minden nap végén leírni azt a pár dolgot, amiért aznap hálás vagy/ ami örömet okozott neked.

+1 Bánjunk jól magunkkal!

Akármilyen kihívással is nézünk szembe, érdemes komplex módon tekinteni rá. Ha fizikai betegséggel küzdesz, ne hagyd figyelmen kívül az érzelmi vetületét sem (pl. hogyan érint, ha egy lábtörés miatt kimaradok a rég várt programból?) és fordítva: ha mentális problémád van, figyelj a fizikai igényeidre is.

Tehát aludj eleget, egyél tápláló ételeket, igyál elegendő folyadékot, mozogj a friss levegőn.

Bármilyen alapvetőnek is tűnik, sokszor éppen ezekről az igényeinkről feledkezünk meg leghamarabb és ezzel akadályozzuk a gyógyulásunkat.

Ha szeretnél a szezonális depresszió életmódeli kezeléséről olvasni, kattints ide.

Vélemény, hozzászólás?