Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Lukács Liza: Hogyan szeretsz?

Talán ​már többször feltettük magunknak a kérdést: mi lehet az oka annak, hogy életünk során újra meg újra visszaköszönnek ugyanazok a kapcsolati nehézségek? A válasz az, hogy a gyermekként kialakított kötődési mintáink alapvetően meghatározzák választásainkat és viselkedésünket. 

A kötődés (kapcsolódás) alapvető emberi igény, hiszen kapcsolatainkon keresztül elégíthetjük ki érzelmi szükségleteinket. Például az elfogadás, a biztonság vagy az elismerés iránti vágyat.

Kezdetben gondviselőinkhöz (legtöbbször szüleinkhez) kötődünk, majd az évek során más szociális kapcsolatokkal egészül ki ez a kép. Előfordulhat, hogy egyes életterületeken tökéletesen biztonságosan tudunk kapcsolódni társainkhoz (pl. munkában), míg más területeken nehéz érzelmekkel küzdünk kapcsolatainkban (pl. szorongással, távolságtartással, félelemmel).

A kötődés útvesztőiben nehéz kiigazodni. Legtöbbször akkor kerül terítékre ez a téma, ha a párkapcsolatunkban elakadással nézünk szembe.

Akár konkrét nehézséggel küzdesz, akár a kíváncsiság hajt, jó szívvel ajánljuk ebben a témában Lukács Liza Hogyan szeretsz? című könyvét.

Nem véletlenül javasoljuk, hiszen ez a kötet a laikusok számára is közérthetően, példákkal alátámasztva képes bemutatni a kötődés fogalmát, mely sokszor megfoghatatlannak tűnhet. Már az első pár oldal után érhetnek aha-élmények, mely tapasztalatunk szerint még nagyobb motivációs lendületet ad az önismereti munka folytatásához 😊

Kinek ajánljuk?

  • azoknak, akik ismétlődően káros párkapcsolati mintákba bonyolódnak
  • önértékelési problémákkal küzdőknek
  • azoknak, akik elégedetlenek közeli (baráti, családi, romantikus) kapcsolataikkal
  • akik szeretnék jobban megismerni saját magukat
  • akik elköteleződési helyzet előtt állnak (pl. összeköltözés, házasság)
  • akiket egyszerűen érdekel a pszichológia

Ha kíváncsi lettél, nézd meg Lukács Liza sorozatát a Nyitott Akadémia youtube csatornáján. Ha pedig úgy érzed, szívesen indulnál el kötődési mintáid felfedezésére egy szakmai segítővel, fordulj bizalommal pszichológusainkhoz.

Vélemény, hozzászólás?