Susan Forward: Mérgező szülők

Susan Forward: Mérgező szülők

Hogy kik vagyunk és hogyan tudunk működni, azt alapvetően meghatározzák kapcsolataink. Különösen az érzékeny periódusokban (pl. kisgyermekkor, kamaszkor) hagyhatnak mély nyomot bennünk ezek a hatások, így nem meglepő, ha szinte minden önismereti utazás a szüleinkkel való kapcsolat felderítésével kezdődik.

Susan Forward könyve nagyszerű társunk lehet ezen az úton, akkor is, ha kiegyensúlyozott kapcsolat fűz szüleinkhez, és akkor is, ha nem vagyunk ennyire szerencsések.

Bár a könyv címe első hallásra ijesztő lehet, a szerző célja mégsem a címkézés és a hibáztatás… sokkal inkább a felelősségi határok kijelölése. Susan Forward többször is kiemeli, hogy még a legmérgezőbb szülők sem szándékosan okoznak sebeket a gyermekeiknek, egész egyszerűen így tudnak (tudtak) működni.

Hiányosságaik, nehézségeik, illetve legtöbbször a tudatosság hiánya okozza azokat az elcsúszásokat, melyek akár évtizedekig is elkísérhetik a felnövekvő gyermeket.

A szülőkön túl

Mindannyiunknak meg kell találnunk az egyensúlyt az önmagunkról való gondoskodás és a mások érzéseivel való törődés között.

Persze ez a könyv nem csak a szüleinkkel, hanem az önmagunkkal való kapcsolat helyreállításában is segít. Sőt, talán az olvasás legnagyobb hozadéka éppen ez: felismeréseinken keresztül megtanulhatjuk, hogyan bánjunk magunkkal másként, mint ahogy a szüleink tették.

Ha pedig erre képesek leszünk, az alapjaiban változtathatja meg kötődési kapcsolatainkat. Például könnyebben fogjuk érvényesíteni az érdekeinket a munkában, kifejezni az érzéseinket a baráti és romantikus kapcsolatainkban, és nagy valószínűséggel kiegyensúlyozottabb szülőkké is válhatunk.

Kinek ajánljuk?

  • akinek konfliktusos kapcsolata van a szüleivel
  • aki önértékelési problémákkal küzd
  • aki szeretne tudatosabb szülővé válni
  • vissza-visszatérő (pár)kapcsolati problémákkal küzd
  • aki fejleszteni szeretné az önismeretét
  • aki szereti a gyakorlatias megközelítést

Még több véleményért kattints ide, ha pedig szívesen dogloznál a szüleiddel való kapcsolat feldolgozásán, fordulj bizalommal szakembereinkhez.

Vélemény, hozzászólás?